Пластилинът е материал за моделиране създаден от Франц Колб през 1880-та година. Първоначално представлява пречистена и фино стрита глина, към която се добавяло мазнина и восък. Съвременните пластилини са изработени от  високо молекулярен полиетилен, PVC, каучук или силикон.

Като деца всички сме играли с пластилин в детската градина. Спомням си, че миришеше ужасно и с него се работеше много трудно. Изискваше сериозни усилия да се оформи топче от този твърд материал, а при рязане бързо изсъхваше и ставаше на трохи.

Може би заради спомените от детството си много родители не предлагат пластилин на децата си за игра или им избират вариант, в който към комплекта има различни приспособления, които да „произведат“ желаната форма.

В началото на моята практика и аз не избирах пластилина като материал, чието използване може да доведе до големи ползи за развитие на моториката.

По-често използвах мозайка, рисуване, вгнездяване и други подобни популярни занимания за развитие на фината моторика. С появата на меките пластилини с приятен аромат и „манията“ на децата по плей-до все повече започвах да откривам ползите от работата с този материал.

Ето ги моите десет страхотни причини да го включите в играта на децата:

 1.Децата наистина го харесват!

Може би са разноцветните капачета на кутийките, а може би са мекотата и приятния аромат, но така или иначе най-любимо занимание на децата в кабинета е работата с пластилин. А когато децата искат да играят с нещо-терапевтичните задачи със сигурност ще бъдат изпълнени.

2.Развива фината моторика

Въпреки, че е мек материал пластилина чудесно развива фината моторика. Подайте на дете парче пластилин и то веднага ще започне да го мачка, натиска, стиска, ще прави дупки и ще го къса на парчета. Когато опознаят материала можете да им покажете формичките за изрязване на различни фигурки, ножчето и точилката. За по-големите деца можете да включите и тези части, които са за дълбаене и ваене. Работи чудесно и за стабилизирането на координацията око-ръка.

Това е едно чудесно подготвително упражнение за държане на молив и рязане с ножица в по-късна възраст.

3.Учене на игра – базови познания

Използвайте пластилина за научаване на базови категории като: цветове, геометрични форми, сравнения и противоположности ( голямо/малко; къс/дълъг и т.н.), животни, плодове и зеленчуци, предмети.  Ще се уверите, че научаването им е лесно и е много интересно за децата.

4.Развива уменията и видовете игра 

Употребата на пластилин позволява плавен преход от статичната игра към сюжетно-ролевите игри. С негова помощ можете да изработите животни и тяхната храна/къща; да поиграете на „кухня“ като го използвате за създаването на различни храни или предмети и да създадете един наистина добре зареден супермаркет. Играта с пластилин позволява безкрайно много вариации на добре познатите ви занимания с карти. Освен това е добър вариант за поставяне на детето на стол и работа на масичка.

5.Успокоява натоварената детска психика

Обикновено децата посещават логопедичен кабинет след уморителен ден в училище или детска градина. С помощта на пластилина можете да сте сигурни, че ще се успокоят и разтоварят от натрупаните емоции.  Радостта от играта ще намали и негативните очаквания при деца, които тепърва започват своята терапия. Добър вариант е и за работа с хипер- или хипо- активни деца. Играта с пластилин е чудесно упражнение за увеличаване на обема на вниманието в детска възраст. Можете да го използвате и у дома като релаксираща техника.

6.Работи активно за развитието на сензорната интеграция

Сензорната интеграция добива голяма популярност в последните години като ключов елемент от детското развитие. Винаги сме работили за нейното развитие, но вече и родителите се интересуват сериозно за нивото на интеграция на сетивата на своите деца. Нарасналия брой деца с аутизъм  и сензорно интегративна дисфункция провокира търсенето на разнообразни детски занимания за развитие на сензорната интеграция. Няма по-достъпен и лесен материал за целта от пластилина.

Използвайте го за развитие на тактилната и зрителната системи, за развитие на усещането за равновесие и положение на тялото в пространството.  

7.Подобрява социалните умения на децата

В група, особено като тези за развитие на социалните умения или малката терапевтична група за развитие на комуникативните умения в Логопедика, работата с пластилин е от особена полза. Играта позволява лесно да се въведат правилата за изчакване на ред, взимане на предмети от друго дете и даването на позитивна оценка.

8.Развива комуникативните умения

По време на игра децата много лесно се включват в разговор и неусетно научават нови думи, подобряват езиковите си умения и сами започват да търсят терапевта за комуникация. Лесно е да си говорим за животните, къде живеят, с какво се хранят и т.н. докато изработваме зайче с мнооого дълги уши и морковче за да го нахраним.

9.Безкрайно много варианти за игра

Пластилина е отзивчив материал, който не само дава безброй варианти за занимания, но и притежава едно изключително качество, с което малко играчки могат да се похвалят – винаги дава отговор и  при това различен. Може би това е причината да е толкова любим на децата. Независимо дали го стискаш, мачкаш или оформяш изпод ръцете ти той се променя и всеки път дава различен резултат.

10.Развива творческото мислене

На последно място, но не и по важност, заниманията с пластилин развиват творческото мислене на децата. Тук е мястото да ви напомня да избягвате въпроси от типа „Какво е това?“  по отношение на „готовия продукт“. Опитайте с варианти на въпроса като: „Това е прекрасно! Можеш ли да ми разкажеш повече за него?“ или „ Добра работа! Ще ми помогнеш ли и на мен да направя същото?“

Какво да си направим сега? Каквото си пожелаеш, та това е пластилин!

Автор: Ивелина Александрова-Ива

Специализирани детски логопедични кабинети

„Логопедика“