Електронни  vs традиционни играчки

Електронните играчки, които създават светлинни ефекти, думи или песнички са пряко свързани с намаляването на количеството използвани думи и качеството на говора при децата. За разлика от тях традиционните играчки като кутия за сортиране, книга или пъзел предизвикват по-засилена комуникация и продуцирането на по-голям набор от думи.

В повечето семейства с малки деца споделеното време за игра родител-дете е ограничено и затова има много причини. Част от тях са извършването на домакински дейности, работа, финансови ограничения и други семейни фактори.

До тези изводи стигат учени от университета в Аризона, които провеждат мащабно изследване за ефектите от използването на електронни играчки в ранното детство.

Anna V. Sosa (Northern Arizona University) и нейните колеги изследват 26 двойки от родител и дете. Децата са на възраст от 10 м. до 16 м. На всяка от изследваните двойки са дадени три комплекта играчки: електронни играчки (детски лаптоп, говоряща ферма и бебешки мобилен телефон); традиционни играчки ( пъзел, кутия за сортиране с форми и релефни кубчета с картинки) и набор от пет книжки ( цветове, форми, домашни животни и други тематични книжки)

След направения анализ на аудио записите учените откриват пряка зависимост между вида на играчките, с които играят родителя и детето и броя и вида на думите, които използват в играта.  

Повече...

ПОЛЗИ ОТ РАБОТАТА С ПЛАСТИЛИН - 10 СТРАХОТНИ ПРИЧИНИ ДА ГО ВКЛЮЧИТЕ В ИГРАТА НА ДЕЦАТА

Като деца всички сме играли с пластилин в детската градина. Спомням си, че миришеше ужасно и с него се работеше много трудно. Изискваше сериозни усилия да се оформи топче от този твърд материал, а при рязане бързо изсъхваше и ставаше на трохи.Може би заради спомените от детството си много родители не предлагат пластилин на децата си за игра или им избират вариант, в който към комплекта има различни приспособления, които да „произведат“ желаната форма.

Повече...

 ПСИХОЛОГИЧЕСКА ГОТОВНОСТ НА ДЕТЕТО ЗА УЧИЛИЩЕ

 

Готовността за училищна дейност можем да определим, като овладяване от страна на детето на умения, знания, способности, мотивация и други поведенчески характеристики, позволяващи оптимално ниво на усвояване на учебната програма.Разграничават се три основни компонента на психологическата готовност.

 

Повече...

АРТИКУЛАЦИОННА ГИМНАСТИКА 

Артикулационната гимнастика е комплексна, като при всяка терапевтична сесия преобладават такива упражнения, които са най-необходими за спецификата на конкретното нарушение.Целта на тези упражнения е да се повиши тонуса на мускулатурата, която участва в процеса на артикулация. Подготвителен етап:

 - упражнения за мускулите от раменния пояс

 - упражнения за шийната мускулатура

Повече...