Ранното детство е най-интензивния период от развитието на човека. Паралелно с усиления физически растеж детето трябва да овладее говора и комуникативните умения, социалните правила и да придобие определена самостоятелност.

Все по-често към нас се обръщат родители, притеснени от закъснение в развитието на детето им или от изявени трудности при адаптацията и социализацията на детето в детската градина.

Ако и за вашето дете е предизвикателство  да се адаптира в нова среда и да създава контакт с непознати деца и възрастни,  да участва в разговор или да разпознава емоциите си, да реагира на „разочароващи“ житейски ситуации или да приеме „не“ за отговор на желанията си – потърсете специализирана терапевтична подкрепа в нашата група за развитие на социалните умения.

 Основните елементи, на които ще обърнем внимание в групата, са гаранция за успешното емоционално и социално включване на детето. Вижте ги:

Комуникативни умения:

- Поздрав

- Начало, поддържане и край на разговор

- Слушане/задържане на внимание при общуване

-  Проява на интерес към други деца/възрастни

-  Задаване на съответни въпроси

-  Поддържане на очен контакт

-  Спазване на личното пространство

-  Общуване с правилна височина и сила на гласа

Социални умения в група

- Споделяне и спазване на ред при игра

- Изчакване на ред/ действие

- Как да се справяме с „дразненето“

- Как да поканим децата да играем заедно

- Приемане на критика

- Как да демонстрираме добро отношение към другите

- Спортсменство при игра

Емоционална регулация

- Идентифициране и разбиране на емоциите

- Използване на самоконтрол

- Управление на гнева и тревогата

- Умения за релаксация

Присъединяването към група от непознати  деца може да звучи плашещо на  вашето дете, но специализираната работа в този формат има  известни предимства пред индивидуалните терапевтични сесии. В групата детето ви среща други деца, които също имат нужда от подкрепа, но и имат изградени различни начини за справяне със социалните предизвикателства. Съвместната работа е едновременно подпомагаща и развиваща, а децата могат не само да научат нови техники за развитие на социалните си умения, но и да ги практикуват със своите връстници. Не на последно място – работата в група дава възможност на водещите терапевти да направляват процесите на овладяване на новите умения.

 В работата ни с деца използваме различни игрови техники, арт терапевтични модели, работни листове, карти и приложения за да предложим широк набор от възможности за овладяване на социалните умения.

Групата се води от логопед и психолог.

Допълнителна информация и често задавани въпроси

  • Групата за развитие на социалните умения е подходяща за деца на възраст от 4 до 6 годишна възраст  и за деца от първи до четвърти клас.
  • Заниманията на децата от 4г до 6г се провеждат всеки вторник от 17:00ч. до 18:00ч., а заниманията на децата от 1-4 клас се провеждат в петък от 17:45 до 18:45 ч.
  • В една сесия могат да участват не повече от 5 деца
  • Не е възможно да се включите след започване на груповата работа
  • Ново записване ще има след приключване на работата на групата.

Как да се включа?

Включването на дете в групата изисква предварителна консултация с терапевтите. Можете да запазите час за консултация на тел: 0877876085 или на имейл: info(at)logopedika.euТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите." style="color: #000000;">

Къде се провеждат заниманията на децата?

Групата ще работи в специализирания ни кабинет в кв. Лозенец на ул. Добри Войников 8